Saturday, 14 September 2013

dilema....

bila tgk balik entry lama dlm blog ni, rasa mcm..... mcm...... hei, berkerut-kerut kening aku membacanya. ye lah, time buat entry ni, mood lain, skrang mood lain. 

sekarang aku tengah dalam dilema. cerita dia macam ni...

abang aku yang kedua, dia dah jatuh hati kat seorang perempuan ni. jumpa kat fesbuk. memang cun giler wa cakap lu. cantik sangat. pakai tudung, anak ustazah. mestilah baik dan alim kan... kan...

yang membuatkan aku dilema tu bila akak cun ni dia chat kat aku, tanya sebenarnya abang aku tu macam mana. benda kecik je, bagitau je lah abang aku tu macam mana kan....

tapi masalahnya, aku tak pasti la dia anggap abang aku tu macam mana. alim sangat ke? karang kalau aku cerita, sebenarnya abang aku tak lah alim sampai tahap ustaz-ustaz kang, pastu dia dah tak suka abg aku, pastu abang aku salahkan aku pulak. kalau diorang tak jadi kawen, bukan abang aku je sedih, aku pun sedih sekali pasal aku suka la akak tu jadi kak ipar aku, aku tak tau kenapa, tapi aku suka la dia jadi kak ipar aku.

jadi aku tanya lah kawan aku yang lebih mendalam ilmu agama dia dari aku. dia nasihatkan aku untuk bagitau je abang aku tu macam mana orangnya dari perspektif aku sebagai adik. kalau tak nanti akak cun tu salahkan aku pulak bila dah kawen ada benda yang dia tak suka pasal abg aku... insyaAllah, kalau dah memang akak cun tu jodoh abang aku, mesti dia boleh terima abang aku tu apa adanya.

hmmmm....

ok lah, macam mana abang aku tu sebenarnya...

abang pertama dengan kedua memang jauh gila perbezaan diorang. dari kecik lagi abang pertama (aku shortform kan jadi abg-1=abgpertama dan abg-2=abgkedua jelah, penat nak tulis panjang2) ni memang boleh dikatakan sebagai anak contoh, pasal dia ni jenis bertanggungjawab, pandai, budak baik, anak murid yang baik contohnya klu kat sekolah tu abg aku ni jenis yg akan dijadikan ketua kelas mahupun pengawas. jenis orang kepercayaan la. cuma slack satu je, satu jeeee. panas baran. macam ayah aku. aku pun panas baran jugak, tp perempuan kan, panas2 pun takde la sampai pukui org.

abg-2 pulak mmg dari kecik asyik bagi masalah je. nyampah aku. kalau boleh hari-hari nak carik gaduh dengan kitorg. kalau kat sekolah cikgu2 mmg komplen memanjang kat mak aku. kalau dulu, kitorang adikberadik perempuan rasa bahagia kalau malam2 dia takde kat rumah. kalau ada kat rumah pun asyik carik gaduh je, org nak tgk citer korea, dia sebuk nak tgk bola. 

mak aku riso betul dgn abg aku kedua ni. yelah, kecik2 suka curik duit. ponteng sekolah. kawan dengan budak tak habis sekolah. memang ciri2 takde masa hadapan (nauzubillah). tapi aku rasa mak aku doa lebih la utk abg-2 aku  ni. sampai berjaya jugak dia jadi cikgu, gaji besa~

tapi aku tak tau la, abg-2 aku ni, asyik je bagi masalah. bukan la masalah besar, tapi masalah la. contohnya satu hari tu dia bwk keta mak aku senyap2 keluar  gi mamak tgk bola. esok pagi, aku yang memang amalkan membersihkan kereta mak aku luar dan dalam (sbb belum ada keta sendiri) pun terkejut bila keta mak aku bau taik. perh, time tu mmg rasa  nak maki je, sapa punya keje la bawak taik dlm keta. taik anjing pulak tu. kena la samak. tu takpa lagi, bila tgk kat bahagian kiri kereta, dah tertanggal da lampu signal. kemek sikit la bahagian tu. pastu aku citer kat blog aku yg lagi satu, siap ada gamba lagi. abg-1 baca, dia pun mengamuk laaaaa pasai dia dah keluaq duit banyak daa betui keta tu sampai sedap naik, tuptup, cacat pulak bhgian kiri. kan dah gaduh. time tu aku tak tau pulak abg-1 rajin baca blog aku. tobat da taknak update benda yg boleh bawak amukan abg-1. 

pastu tak lama tu, pakai keta mak aku jugak, dia parking mana entah, bahagian kanan keta pulak kena gesel sikit la dgn lori. hai la, budak budak. time ni aku da mula kesian da. mesti teruk kena marah dgn abg-1. tapi abg-2 tak melawan la. pasai dia ni tak panas baran. cool ja. tapi kadang2 mood dia ada la nak marah2. mana ada org tak marah langsung, tu alien nama dia.

banyak la, ada yang dia main reverse je kereta, padahal orang kat dalam belum tutup pintu lagi. dah pintu tu tak boleh tutup rapat pasal kena hentam dgn dinding. aku rasa abg-2 ni kelam kabut sikit la. gelabah. kena banyak baca doa penenang hati. kelam kabut nak pegi mana pun aku tak tau.

makcik aku yg duduk dgn dia dulu pernah tanya, knp abg-2 aku tu macam nak menjauhkan diri. menyendiri. dalam dunia dia sendiri je. aku pun pelik la. tak perasan pulak aku. ye ke abg aku nak menyendiri? dah aku rasa bersalah. kitorg adikberadik kejam sgt ke kat dia? hmmmm. soalan tu buat aku berfikir....

mungkin sebab kitorang (adikberadik perempuan) lagi sayang abg-1, jadi kitorg terlalu bergantung kat abg-1. contohnya kalau suruh amik dari stesen bas ke, suruh hantar mana2 ke, dia sentiasa ada. mintak la tolong apa2. insyaAllah dia tolong. jadi tak perlukan sgt abg-2. jadi mungkin abg-2 ni rasa tak diperlukan. jadi dia pun jauhkan diri, menyendiri. mungkin ke? entah la. heiii, tak tau la aku. 

aku ingat lagi, masa abg-1 kenalkan kakipar-1 kat kitorg, mmg kesian la. takde sapa suka kat kakipar-1. kitorang (ni dari pandangan adikberadik perempuan ye) rasa macam abang kitorg ni nanti akan dirampas. dah la dia tu dah mcm pengganti ayah. bila dia kawen nanti, mesti dah lain. rasa kehilangan tau. sobs sobs. masa abg-1 aku kawen, aku mana suka. majlis kawen dia aku dtg mcm jemputan biasa je. konon2 time tu nak dekat exam asasi. alasan jaaa lebih. bila dah lama2 kenal kakipar-1 sebenarnya dia baik kot. macam kakak sendiri. aku selalu je kongsi masalah dgn kakipar-1. dia pulak selalu belanja makan, domino's pizza. anak dia punya hari jadi, kitorg yg gembira, pasal dia belanja domino's lagi. aritu aku ngengade mintak kakipar buat kek batik banyak2, dia pun buat tanpa banyak mengeluh. nyumnyum.. kakipar, ilebbiu <3

bila abg-1 dah kawen, kitorg terpaksa lah mintak tlg abg-2. sebenarnya, dia ni takde lah tak bertanggungjawab langsung. cuma tak diberi peluang je... ada sekali tu, aku sampai bus stand dari KL pukul 11 mlm, dia tunggu setengah jam awal kot. haa, over la pulak tunggu awal2. riso la kot adik paling cun kat bus stand sorang2 mlm2 gitu.

yang paling ketara perbezaan saat2 abg-1 kenalkan buah hati dgn saat2 abg-2 kenalkan buah hati adalah... jengjeng... kitorang semua suka, gembira, excited weyh dgn buah hati abg-2 ni. tak tau kenapa. akak cun ada amalan apa la agaknya, sampai kitorg pun suka kat dia. kakipar-1 dulu takda sapa suka. tapi sekarang wilebbiu kakipar-1 :)

eh, mcm ke laut je entry aku ni. panjang sangat. ringkasan pasal abang-2:
yg aku tak suka (dari perspektif adik ye)
1) buat lawak kadang2 tak lawak pun, ketawe je kuat
2) kelam kabut time bawak kereta (aku tak pernah lupa doa naik kenderaan klu dia yg bawak). tapi baru2 ni, dia bawak kereta ok la. tenang je. mungkin sebab hati tgh berbunga kot. dah tak kekurangan kasih sayang :P
3) suka conker tv. macam tv tu hak dia sorang. tgk anime pulak tu.
4) apa lagi ek? dah takde la kot. nak byk2 pulak aku ni.

yang bagus pasal abg-2:
1) kalau tak suka pasal gaya pemakaian adik2 perempuan yg agak ketat ke, tudung terpendek ke, dia tegur. direct.
2) hahaha, dah takde idea weyh. abg aku ni teruk sgt ke? apahal aku takde benda nak tulis kat bhgian ni? hahahahaha.

yang akak cun perlu tau:
1) abang saya tidak lah sealim ustaz. dia tak sempurna. solat cukup, insyaAllah. solat jumaat pun cukup insyaAllah. 
dia mmg dari darjah lima rajin ke masjid. pastu stop. pastu masa baru2 pindah rumah kitorg skrang, dia pegi masjid tiap2 kali waktu solat. subuh pun tau. masa tu awal2 form4 ke form5. pastu dah jarang2...
masa puasa hari tu, saya kagum bila nampak dia balik dari masjid utk solat terwih. mungkin sebelum ni saya yg tak perasan. yelah, kitorg kan masing2 perantau.
2) abang saya ni bukan jenis lekat kat rumah. malam je keluar. lepak mamak la, futsal la. tapi mungkin sebab orang bujang kan, dah kawen nanti mesti berubah kan, kan...
3) rokok. saya tak pasti dia hisap rokok ke tak.. mak saya cakap tak. dulu-dulu-dulu kwn saya ckp abg saya hisap rokok, time tu jugak saya menangis, kecewa. dia cakap dulu hisap rokok, sekarang dah berenti. 


Tuesday, 29 November 2011

teringat.....

bila dompet da hilang ni, tiba2 teringat satu kisah dulu2.



satu hari tu, ayah aku balik rumah. bkn senang nk tgk muke ayah aku ni. so, dia tidur...
besoknya, dia bgn. kitorg masa tu da siap2 daa. nak gi sekolah. rutin tiap2 ari, mak aku hantar aku dgn adek2 gi sekolah rendah, abg2 aku pulak satu sekolah dgn mak aku..sekolah menengah.

tiba2 je ayah aku menggelabah. dompet dia ada. duit seratus hilang. ayah aku da syak abg aku yg ke2 tu amik duit dia. ayah aku pun tanya laa.....

bkn tanya la, da mcm samseng da. ayah aku pegang kolar leher abg aku, dia tolak abg aku kat dinding, pegang pisau...suruh ngaku curik duit ke tak........ time tu aku memang takut giler kalau abg aku tu kena tikam...hei, ganas btol zaman kanak2 ku.

abg aku yg ke2 tu da nangis2 daa... siap sumpah2 ckp tak curik. aku pulak mmg tak boleh tgk adek-beradek aku nangis. aku mesti menangis sekali. mcm berjemaah pulak. tapi nangis je la. tak buat ape2. abang aku yg pertama pulak senyap je aku tgk. dia pandang bawah je. mcm tenang je dgn situasi tu. tp aku tau, mesti dia tu pon tgh risau....

last2 abg ke2 aku tu ngaku. dia sembunyikan duit bwh katil...tu pun lepas kitorg da gi sekolah, abg ke2 aku kena tahan kat umah. bapak aku ckp klu nak duit ckp, jgn mencuri. mmg cara bapak aku ganas, tapi sbb tu jgk la, abg aku yg kedua tu da tak amek duit org lagi...



hmmm...abg aku yg pertama tu pulak, walaupun dia nmpak mcm dingin dgn abg aku yg ke2, tp aku tau..mmg dia amek berat pasal abg aku yg kedua. pernah sekali abg aku yg pertama ternampak abg aku yg ke2 hisap rokok kat shopping complex. mmg dia kecewa sgt.

bila da kat umah je, terus abg aku dibelasah oleh abg 1st. muke dia mmg merah sgt time tu. mak aku da tak boleh buat ape.... pastu kitorg balik kg, tinggalkan abg 2nd kat umah. dlm kete, abg 1st suruh kitorg jgn bgtau ayah pasal hisap rokok. takut lagi teruk dia kena..... dlm kecewa2 pon dia risau jgk klu ayah aku belasah abg 2nd aku tu. org klu da merokok, belasah smpi koma pun, lepas baik dia hisap balik....

abg aku yg 2nd tu mmg bnyk sgt masalah. dia kata tension, sbb selalu gado dgn abg 1st. ayah pulak selalu takde kat rumah. tapi skrang tak la. da nak jdi cikgu daa. berkat doa mak aku.

Monday, 28 November 2011

emak yang sangat sayangkan ayah. aku sayang emak, tak syg ayah

sebenarnya aku ada dua blog. ni blog ke-2 aku. 
blog pertama, aku nukilankan tentang apa yang aku boleh kongsi dengan orang yang mengenaliku..
blog ni pulak, aku kongsikan semua cerita aku, tanpa pembaca tahu siapa diri sebenar aku.

blog pertama bnyak aku kongsikan tentang kasih sayangku pada mak. aku sayang benar dgn dia. aku ceritakan tentang kawan2, adekberadek. semua cerita yg boleh dikongsi.

tak pernah aku ceritakan tentang ayahku dlm blog tersebut. kali ni aku nak cerita tentang ayah aku....



mulutku sentiasa melafazkan yang aku benci sangat2 dgn ayah. tapi aku tak boleh tipu diri sendiri bila pakcik2 dan makcik2 aku selalu cerita yang buruk2 pasal dia. aku tak boleh terima. aku tak boleh terima org luar yang sekadar memandang kutuk2 ayah aku. mereka sekadar melihat....

tapi apakan lagi aku dan keluarga yang memang merasa pengalaman pahit tersebut.

di sini aku ceritakan sedikit pengalaman ibuku yg dia ceritakan padaku bila umurku menginjak 16tahun. aku tertanya-tanya juga kenapa ayah boleh jdi mcm tu? tak mcm ayah orang lain...

kisahnya bermula begini.
semasa duduk di KL, ayah ku berkenalan dengan seorang wanita, pekerja kelab malam. syarifah namanya. seorang janda mempunyai dua anak perempuan yang masih kecil. 

 tatkala itu, aku masih dalam kandungan ibuku. cuma ada 2 org abg2ku saja.
suatu hari, wanita tersebut telefon ibuku. (aku da taknak pki ayat novel). dia ckp ayah aku da buat dia mengandung. dia nak ayah aku kawen dgn dia. bayangkan ibu mengandung dapat berita mcm tu.. mesti lah sedih. mak aku ckp masa mengandungkan aku, mak aku bnyak menangis. sbb tu la kot aku ni senang sgt nk nangis. tp mak ckp dia kena kontrol, tak boleh sedih sgt. dia tak nak gila meroyan. time2 mcm tu pon mak aku masih pikir anak2 dia. 


serius lah. mak aku ni jenis yang akan utamakan anak dari suami sendiri. dia kata anak2 dialah yg sentiasa ada dgn dia. bkn suami. dia kata dia tak mintak cerai sbb dia taknak anak2 dia takde ayah. tp bg aku, klu ada ayah, tp raya2 pon xde kat umah, baik tak payah.....


ok, smbung. mak aku jumpa perempuan tu, dgn ayah aku sekali mak aku angkut. jumpe face to face. ayah aku ckp dia takdenye nak wat mcm tu. bnyk la yg diorng bincang. tp tak tau ape kesudahan dia.


lepas aku lahir, kitorg pindah perak. ingat da settle la kan. rupenye ayah aku kawen senyap2, siap bwk pindah perak sekali.


mak aku sgt syg kat ayah. sume duit rumah, kete, bil2, ayah aku yg tlg byar, pki duit mak aku. satu hari tuan rumah dtg ckp da 4bulan rumah tak bayar. mak aku terkejut jgk. tp terpakse lah dia bayar lgi sekali. 


hmmmmh, rupe2nye...sume duit tu ayah aku wat bayar rumah sewa untuk isteri ke2 dia. rumah banglo setingkat pulak tu. mak aku ckp patutla 2-3 hari tu hilang. da ade bini baru rupanya. klu kawen tak nyusahkn org takpe gak.

mak aku jenis berdikari. dia pandai bwk kereta, dia  sedih, dia balik kg kat batu pahat. dgn anak2 kecik. hmmmmh.


aku ingat lagi, bila duit mak aku da takde, sbb hutang kad kredit yg ayah aku pki, mak aku pakai kete mazda yg mmg buruk giler la. mak aku kata, tu lah kete penyelamat. klu tak mmg mak aku tak pegi mana2 lah. xde transport. mmg selalu lah rosak kat tgh jln. lagi2 klu on d way nak balik kg. dgn road tax takde... mak aku tawakal je lah. time tu aku dlm 4taun agaknye. sorang ibu, dgn lima org anak yg paling besar pon baru darjah 4. 


sbb tu lah aku rasa knp abang aku yg first tu terpaksa matang kan diri dia dlm usia yg muda. dia rasa mak dgn adik2 dia tu tanggungjawab dia. abg aku garang.tp aku tau dia sayang kitorng.


sikit sgt masa kanak2 aku yg terisi dgn kehadiran seorang ayah. 


tp mak aku mmg taknak anak2 dia rasa kekurangan kasih syg ayah. setiap kali cuti sekolah je, mesti jln2. best sgt2. walaupun nek kete cabok tu je. aku tetap rasa seronok. tangkap2 gamba....


tp bila kwn2 aku tgk gamba cuti aku, mesti dia tanya "eh, ayah kau tak ikut ke? knp tak ikut?"... mcm biasalah, mesti aku kena bgtau jawapan yg mmg da mak aku set kan kat otak aku.... "dia kerja, tak dpt cuti..selalu kitorg cuti, dia yg bg duit"... kecik2 lg aku da kena menipu. tipu sunat. sape suruh tanya pasal ayah.... mmg ayah aku takde la bg duit... mintak duit lg ade lah. tak penah ayah aku belikan baju utk aku.... dlm mimpi lah.

mak aku mmg suruh kitorg rahsiakan masalah keluarga dari org lain..

tp yg lagi sedih bila ayah aku balik, ngamuk2 mintak mak aku duit. ugut2. da dpt duit, balik melaka.. mmg kecewe sgt. dulu aku penah doa biar ayah aku mati cpt. tp tu dulu la. masa kecik2. jgn la makbulkan doa aku yg satu tu. biar la panjang umur ayah aku sampai dia sempat bertaubat.



mak aku mmg sangat penyaba.

da la. nnti citer lagi. lege sikit dpt kongsi...







Sunday, 27 November 2011

sayang abang2 aku, tak syg ayah..........

aku ada dua orang lelaki yang aku sayang. mereka ialah abang2 aku. sekarang mood nak cerita pasal mereka. :)

kenapa aku ada dua orang lelaki je yang aku sayang? kenapa abang je? ayah  mana?
ayah aku ada. tapi aku tak sayang dia. masa mak aku mengandungkan aku, ayah aku buat hal pulak. dia kahwin lain. hmm, lelaki.. sebab tu aku sayang dua orang lelaki je. aku benci lelaki lain. lain kali aku citer pasal ayah aku. bukan nak mengaibkan, cuma luahan. lagipon bkn ada yang kenal aku pon..

aku rindu masa kecik2 dulu. dua2 abang aku tu rapat giler.

ayah aku dulu tentera laut. dia hensem sangat, sbb tu muke aku cantik (org kata lah...aku tak kata ape2, senyum je klu org puji... :) sbb dia tentera laut, so selalu pindah-randah... kejap perak, kejap kl, sat lagi melaka.. tp ayah aku tak lama jdi tentera laut, dia berenti, wat bisnes kat KL. sejak tu dia berubah. sejak bisnes da bagus. time tu aku blum lahir pon. dia buat hal, mak aku kecewa sgt...dia pasrah, tp tuhan balas, bisnes dia lingkup...panjang citer. ayah aku kawen, bawak bini dia dgn mak aku sekali pindah melaka. mak aku cikgu sekolah menengah. mak tiri aku tak keje lepas kawen dgn ayah aku. dia dulu keje kat kelab malam...tapi takde lah duduk satu rumah. mesti la lain2.

kat melaka ni bnyk kenangan kecik2 aku yang kadang2 seronok, tp kdg2 aku rasa mcm nak lupakan kenangan tu. taknak ingat pon. hmmm.



abang2 aku...diorg la yang selalu ceriakan aku, mak dan adik2 aku. aku ade 5 adek-beradek. aku anak ke-3. 2 adek perempuan. memang abg2 aku ni nakal. budak lelaki kan...tp seronok bila ingat diorng masa kecik2. aku rindu sgt saat2 tu. diorng rapat sgt.

tapi sejak diorng da meningkat remaja, diorng dah tak macam dulu. asyik nak gadoh je. pernah satu kali tu abg sulong aku pukol abg aku yg ke-2... abg aku yg ke-2 tu da tak sabar, dia nak melawan. da bnyk kali dia kena pukol. aku tak paham kenapa abg aku yg 1st tu suka pukol, panas baran mcm ayah aku... so, abg aku yg 2nd tu amek pisau, dia nak tikam abg 1st aku. aku takut sangat time tu. sedih. time tu aku rasa aku perlukan ayah. masa tu ayah aku takde. ayah aku balik 2-3 bulan sekali. (mcm la duk oversea). mak aku pulak da pegang penyapu. mak aku garang jgk.

yg nak tikam tu tak kuat sgt. so, abg aku yg 1st boleh la tahan dia. dua kali diorg gaduh smpai pegang pisau sume. pastu gadoh tengking2 je. ade sekali pulak, abg 1st aku bwk kete kejar abg 2nd aku yg bwk moto. aku tak paham betol. adek beradek pon nak gado mcm tu. knp ha? kau tak pikir ke aku sedih la dua org yg aku paling sayang gado mcm musuh pulak...da la ada ayah da mcm takde ayah. knp korang ni ha?



dulu org yg paling aku sayang abg aku yg 1st. tp bila da lama2 aku lagi sayang yg ke-2. aku tgk dia lagi bnyk diamkan diri daripada melawan. dia taknak tgk mak aku menangis bila diorng gaduh. haisy...

skrang abg aku yg pertama da kawen. umor dia 25thn. isteri dia mengandung anak 1st. abg aku yg 2nd pulak belajar kat upsi. bakal cikgu. umor dia 23thn. aku? 19 thn..belajar lagi. kat universiti tuuutttt. rahsia. aku amek ijazah skrang...bru tahun satu. adek aku 18thn, kat matrik, dan yg bongsu 17thn sekolah asrama di JB.

sampai sekarang hubungan dua2 abg aku tak berapa baik. tapi keadaan tetap sama. abg aku yg 2nd tetap berdiam diri. dia cool. kesian lak aku tgk. mkn dalam.

entry pertamaku.

hai. assalamualaikum.
tujuan aku buat blog ni adalah utk meluahkan segala rahsia diri aku yang dah lama aku simpan.
aku juga buat blog ni untuk lepaskan geram aku yang aku pendam kat org sekeliling aku.
tu je. simple.